Ingredientai (3 porcijoms)
- 200 g makaronų (vamzdeliai, kaspinėliai ar kitas mėgstamas tipas)
- 250 g dešrelių (tinka rūkytos, pieniškos ar naminės – rinkitės pagal skonį)
- 200 ml grietinėlės (~36 % riebumo arba kita mėgstama)
- 70 g tarkuoto kietojo sūrio (parmezanas, brandintas fermentinis ar mišinys)
- 1 pundelis petražolių (tinka ir krapai, svogūnų laiškai)
- 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
- 1 a. š. raudonėlio
- 1/2 a. š. česnako miltelių
- 1/4 a. š. maltų juodųjų pipirų
- Žiupsnelis druskos (plius žiupsnelis makaronų virimo vandeniui)
- 1–2 valg. š. aliejaus kepimui
Įranga ir pasiruošimas
Prireiks plataus storadugnio puodo arba gilesnės keptuvės, virimo puodo makaronams, kiaurasamčio ir tarkos sūriui. Prieš pradedant susipjaustykite dešreles ~1 cm griežinėliais, susmulkinkite petražoles ir smulkiai sutarkuokite sūrį – taip darbas vyks be skubėjimo.
Makaronų virimas ir vandens atsidėjimas
Dideliame puode užvirkite pasūdytą vandenį. Suberkite makaronus ir virkite iki al dente pagal pakuotės rekomendacijas (dažniausiai 8–10 min.). Prieš nukošiant atsidėkite 150–200 ml krakmolingo makaronų virimo vandens – šis skystis padės idealiai sureguliuoti padažo tirštumą.
Dešrelių apkepimas ir prieskonių aromatas
Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite griežinėliais pjaustytas dešreles ir ant vidutinės kaitros kepkite apie 5 minutes, kol lengvai apskrus ir sušils. Dubenėlyje sumaišykite papriką, česnako miltelius, raudonėlį, pipirus ir žiupsnelį druskos – turėsite paruoštą prieskonių mišinį.
Kremiško padažo ruošimas
Prie dešrelių supilkite grietinėlę ir suberkite paruoštus prieskonius. Sumažinkite kaitrą iki mažesnės nei vidutinė ir maišydami kaitinkite 1–2 minutes, kol padažas ims tirštėti. Suberkite 2/3 tarkuoto sūrio, išjunkite ugnį ir maišykite, kol sūris išsilydys. Jei padažas pernelyg tirštas, įpilkite šlakelį makaronų virimo vandens; jei per skystas – dar trupučio sūrio.
Visko sujungimas keptuvėje
Į padažą suberkite nukoštus makaronus, įmaišykite smulkintas petražoles. Jei reikia, įpilkite dar truputį makaronų vandens – siekite, kad padažas apgaubtų kiekvieną makaroną, bet „neplauktų“. Paragaukite – dešrelės ir sūris dažniausiai jau suteikia pakankamai sūrumo, todėl druską berkite saikingai. Ant viršaus pabarstykite likusiu sūriu ir trumpam palikite, kad jis lengvai ištirptų.
Skonio variacijos ir pakeitimai
Šį patiekalą lengva pritaikyti: dalį dešrelių keiskite šonine ar kumpiu, o vegetariškai versijai rinkitės rūkytą tofu arba pievagrybius. Papriką keiskite rūkytąja paprika dėl gilesnio aromato, raudonėlį – baziliku. Vietoje parmezano tiks gouda, čederis ar mocarela (ji suteiks „tempimo“ efektą). Aštresniam skoniui įmaišykite žiupsnelį čili dribsnių ar šaukštelį garstyčių.
Naudingi patarimai, kad padažas nesušoktų
- Grietinėlę pilkite prie sumažintos kaitros – virimas ant didelės ugnies gali atskirti riebalus.
- Sūrį dėkite išjungę ugnį – taip jis tirps tolygiai ir nelips gumulais.
- Krakmolingas makaronų vanduo – natūralus „rišiklis“, padedantis sukurti šilkinę tekstūrą be miltų.
- Jei naudojate liesesnę grietinėlę, įmaišykite šaukštą kremo sūrio – jis stabilizuoja padažą.
Laikymas ir pakartotinis šildymas
Makaronus skaniausia suvalgyti iškart, tačiau jie puikiai laikosi sandariame inde šaldytuve iki 2 dienų. Šildykite ant mažos kaitros keptuvėje, įpylę šlakelį pieno ar vandens, kad vėl atsigautų kremiškumas. Mikrobangų krosnelėje šildykite trumpais intervalais, kiekvieną kartą permaišydami.
Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti
- Padažas per tirštas: įpilkite makaronų virimo vandens po šaukštą ir energingai išmaišykite.
- Padažas atsiskyrė: kaitra buvo per didelė – sumažinkite, įmaišykite šlakelį šilto vandens ir truputį tarkuoto sūrio.
- Makaronai sukrito į gumulą: po nukošimo suberkite tiesiai į padažą arba perplaukite trumpai karštu vandeniu ir įmaišykite šlakelį aliejaus.
- Per sūru: sūris ir dešrelės jau sūrūs – druską dėkite tik paragavę galutinį padažą.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima naudoti grietinę vietoje grietinėlės?
Galima, bet rinkitės 30 % riebumo ir įmaišykite pabaigoje ant labai mažos kaitros – grietinė linkusi sutraukti padažą.
Kokie makaronai tinka geriausiai?
Trumpi vamzdeliai (penne, rigatoni), kaspinėliai, fusilli ar kriauklelės – jų grioveliai gerai „laiko“ padažą.
Ar tinka augalinė grietinėlė?
Taip – soja, avižos ar anakardžiai. Skonis bus šiek tiek kitoks; tekstūrai padėti naudokite makaronų vandens.
Ar galiu sūrį pakeisti vien fermentiniu?
Žinoma. Rinkitės gerai tirpstantį – gouda, čederis, tilžės tipo sūriai veiks puikiai.
Kaip padaryti lengvesnę versiją?
Pakeiskite dalį grietinėlės pienu (1:1) ir įmaišykite šaukštą kremo sūrio stabilumui.
Ar galima pridėti daržovių?
Puikiai tinka žirneliai, brokoliai, cukinija ar špinatai – suberkite į padažą paskutinėmis minutėmis.
Greita vakarienė vienoje keptuvėje
Šie makaronai – tas atvejis, kai užtenka pusvalandžio ir vieno indo, kad ant stalo atsidurtų garuojanti lėkštė kremiško, sūraus ir švelniai prieskoningo gėrio. Šalia patiekite traškių salotų, o ant viršaus užbarstykite dar šiek tiek šviežių žolelių – paprasta ir be galo gardu.