Kokybiški ingredientai – skanaus rezultato paslaptis
Šiam receptui reikės šviežių, neperdirbtų alyvuogių arba geros kokybės konservuotų, kurių skonis jums jau patinka. Toliau pateikiamas sąrašas ingredientų, kurių užteks maždaug dviem porcijoms:
- 500 gramų alyvuogių (juodųjų, žaliųjų arba mišrių)
- 100 mililitrų alyvuogių aliejaus
- 1 aitrioji paprika (arba aitriųjų pipirų dribsniai)
- 8 česnako skiltelės
- 1 citrinos žievelė (tarkuota)
- 1 pundelis šviežių žolelių (petražolės, čiobreliai, raudonėlis, bazilikas)
- 2 šaukštai medaus
- 2 šaukštai balzamiko acto
Marinato paruošimas – pirmas žingsnis į skonio kelionę
Į gilų dubenį supilkite alyvuogių aliejų ir balzamiko actą. Įspauskite česnakų skilteles, suberkite smulkintą aitriąją papriką (jei naudojate šviežią – supjaustykite smulkiai, jei dribsnius – užteks nedidelio kiekio), įmaišykite tarkuotą citrinos žievelę. Tuomet sudėkite smulkintas žoleles – galima naudoti visas išvardintas arba tik tas, kurias turite po ranka. Galiausiai įmaišykite medų, kuris subalansuos rūgštelę ir aitrumą, suteikdamas švelnaus saldumo. Viską gerai išmaišykite, kad susidarytų vientisas, kvapnus marinatas.
Alyvuogių paruošimas ir marinavimas
Alyvuoges gerai nuplaukite, jei jos konservuotos – nupilkite sūrymą ir trumpai perplaukite po tekančiu vandeniu. Nusausinkite. Paruoštas alyvuoges sudėkite į stiklinį arba keraminį indą su sandariu dangteliu. Užpilkite ką tik paruoštu marinatu ir gerai išmaišykite, kad visos alyvuogės būtų tolygiai padengtos. Norint dar geresnio rezultato – galima šiek tiek paspausti šaukštu, kad marinatas prasiskverbtų giliau į alyvuogių minkštimą.
Kaip ilgai marinuoti ir kaip laikyti
Marinuotas alyvuoges geriausia palaikyti šaldytuve bent kelias valandas, tačiau kuo ilgiau jos marinuojasi, tuo sodresnis skonis. Idealu – per naktį arba 24 valandas. Laikykite sandariame inde šaldytuve – tokiu būdu jos išliks šviežios net iki savaitės. Jei norite ilgiau – galima alyvuoges konservuoti stiklainiuose su karštu sterilizuotu aliejumi, tačiau trumpalaikiam vartojimui užtenka paprasto laikymo šaldytuve.
Pateikimo būdai – nuo užkandžių iki gurmaniškų patiekalų
Šios alyvuogės puikiai dera prie įvairių sūrių, vytintos mėsos gaminių, duonelių, lavašo traškučių ar tiesiog kaip atskiras užkandis. Ypač skanu, kai jas patiekiate kambario temperatūroje, papuoštas trupučiu fetos ar pelėsinio sūrio. Norint sukurti tikrą Viduržemio regiono atmosferą – galima alyvuoges naudoti kaip garnyrą keptai žuviai ar daržovių troškiniams. Tai universalus užkandis, kuris papuoš bet kokį stalą.
Naudingi patarimai skoniui praturtinti
• Jei mėgstate intensyvesnį skonį – pridėkite šiek tiek kaparėlių arba smulkintų džiovintų pomidorų.
• Norite dar daugiau aromato? Įpilkite šlakelį apelsinų sulčių arba įdėkite šiek tiek tarkuotos apelsino žievelės.
• Marinatui galite naudoti ir kitokius actus – raudonojo vyno arba obuolių actas puikiai tinka.
• Jei alyvuogės be kauliukų – jose greičiau įsigeria skonis, tačiau su kauliukais išlieka daugiau sultingumo.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai apie marinuotas alyvuoges
Ar galima naudoti juodąsias ir žaliąsias alyvuoges kartu?
Taip, net rekomenduojama – taip gaunamas spalvinis ir skoninis kontrastas. Svarbu, kad abi rūšys būtų panašaus dydžio ir tekstūros.
Ar galima alyvuoges marinuoti ilgiau nei 24 valandas?
Taip, kuo ilgiau jos marinuojamos, tuo sodresnis ir gilesnis skonis. Tik svarbu laikyti šaldytuve sandariai uždarytame inde.
Ką daryti, jei neturiu šviežių žolelių?
Galite naudoti džiovintas, tačiau jų kiekį reikėtų mažinti per pusę. Šviežios žolelės suteikia daugiau aromato, bet džiovintos taip pat tinka.
Ar alyvuoges galima užšaldyti?
Nerekomenduojama – šaldant alyvuogės keičia tekstūrą, o aliejaus pagrindo marinatas gali sušalti ir atsiskirti. Geriausia vartoti šviežias, per savaitę.
Kaip panaudoti likusias marinuotas alyvuoges virtuvėje
Jeigu atsitiktinai liko marinuotų alyvuogių nuo vakarienės ar vakarėlio, jų tikrai nereikia išmesti. Jas galima smulkiai supjaustyti ir panaudoti kaip picos priedą, įmaišyti į makaronų salotas, rizotą ar net sumuštinių užtepą su feta. Taip pat jos puikiai dera su keptais kiaušiniais ar kaip garnyras šalia keptos vištienos. O likęs marinatas – puikus pagrindas salotų padažui ar daržovių marinatui. Kiekvienas likutis gali tapti nauju skoniu – svarbiausia kūrybiškumas ir meilė maistui.