Patys skaniausi lietiniai blynai

Lietiniai blynai – tie plonyčiai, elastingi ir švelnūs pusryčių sluoksniai, kurie vienodai džiugina ir vaikus, ir suaugusiuosius. Tobulam rezultatui prireiks tik kelių paprastų ingredientų, šiek tiek kantrybės ir kelių gudrybių: tinkamos tešlos konsistencijos, laiko miltams išbrinkti ir gerai įkaitintos keptuvės. Žemiau – aiškūs žingsniai ir praktiniai patarimai, kurie padės iškepti tobulai plonus, nesuplėšančius ir lengvai vyniojamus lietinius.

Ingredientai ir proporcijos

Šios proporcijos skirtos klasikiniams, ploniems lietiniams. Iš nurodyto kiekio dažniausiai gaunasi apie 10–12 lietinių (22–24 cm keptuvėje).

  • 3 kiaušiniai
  • 150 ml pieno
  • 120 g miltų
  • 100 ml vandens
  • 1 valg. šaukštas aliejaus (arba tirpinto sviesto)
  • Žiupsnelis druskos

Kodėl svarbu „pailsinti“ tešlą

Palikus tešlą 20–30 minučių kambario temperatūroje, miltai spėja išbrinkti ir pilnai įgeria skysčius. Dėl to tešla tampa vientisesnė, blynai – tvirtesni, plonesni ir neplyšta vyniojant. Šis trumpas poilsis – vienas svarbiausių žingsnių, užtikrinantis kokybišką rezultatą.

Tešlos paruošimas žingsnis po žingsnio

Dubenyje miltus sumaišykite su druska. Viduryje padarykite duobelę, įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų ir pamažu, maišydami šluotele, pilkite pieną bei vandenį. Plakite iki visiškai lygaus, be gumuliukų mišinio. Jei turite, tešlą galite trumpai perkošti – taip gausis itin glotni tekstūra. Palikite 20–30 minučių pailsėti.

Konsistencijos sureguliavimas

Pastovėjusi tešla paprastai šiek tiek sutirštėja. Jos tirštumas turėtų priminti skystą grietinėlę: lengvai bėgti nuo šaukšto, tačiau ne kaip vanduo. Jei reikia, įpilkite truputį pieno ar vandens ir dar kartą trumpai išplakite. Per tiršta tešla duos storius blynus, per skysta – lūžinėjančius ir skylėtus.

Keptuvės paruošimas ir riebalai

Naudokite švarią, sausą, gerai įkaitintą keptuvę (geriausia – su storesniu dugnu arba specialią lietinių keptuvę). Paviršių lengvai patepkite aliejumi: gabalėliu nesūdyto lašinuko, teptuku ar popieriniu rankšluosčiu. Riebalų perteklius trukdo tolygiai pasiskirstyti tešlai, todėl tepkite saikingai ir, jei matote, kad ima lipti, pakartokite patepimą.

Kepimas: ploni, elastingi ir lygūs

Užkaitus keptuvei, supilkite samtelį tešlos, pakelkite keptuvę ir sukamaisiais judesiais paskleiskite ploną sluoksnį per visą dugną. Grąžinkite ant ugnies ir kepkite 1–2 minutes, kol krašteliai lengvai pakils ir blynas ims judėti ant paviršiaus. Apverskite mentele arba pirštais ir kepkite dar apie 1 minutę. Pirmieji vienas–du blynai dažnai būna „bandomieji“ – pagal juos įvertinsite, ar reikia keliais lašais atskiesti tešlą ar kiek labiau įkaitinti keptuvę.

Naudingi patarimai, kad visada pavyktų

  • Miltus persijokite – tai padeda išvengti gumuliukų ir suteikia blynams lengvumo.
  • Kepkite ant vidutinės–vidutinės aukštos ugnies: per silpna džiovins, per karšta degins.
  • Tešlos įmaišytas aliejus mažina lipnumą – papildomai tepti reikės rečiau.
  • Jei blynai trūkinėja, tešla per skysta arba keptuvė per karšta – atvėsinkite keptuvę ir tešlą sutirštinkite žiupsniu miltų.
  • Norint lygaus krašto, pilkite tešlą į kiečiausią keptuvės tašką ir iškart sukite tolygiai.

Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti

Jei blynas limpa – arba per mažai riebalų, arba keptuvė nepakankamai įkaitusi. Jei skylėtas – tešla per skysta arba per greitai paskleista ant per karšto paviršiaus. Jei blynas kietokas – tešla per tiršta arba per ilgai kepama vienoje pusėje. Kiekvienas keptuvės tipas elgiasi kiek kitaip, todėl pirmuosius blynus skirkite „kalibravimui“.

Laikymas, pašildymas ir užšaldymas

Iškeptus lietinius dėkite vieną ant kito ir pridengkite švaria šluoste – taip jie neišsausės. Kambario temperatūroje laikykite iki 6 val., šaldytuve – iki 48 val. Pašildymui užtenka 20–30 sekundžių keptuvėje arba kelias sekundes mikrobangų krosnelėje. Šaldyti galima sukrautus su kepimo popieriaus lakšteliais tarp blynų; atšildykite šaldytuve ir trumpai pašildykite.

Saldaus ir sūraus įdarų idėjos

Klasika – varškė su vanile arba džemas. Gardžiai tinka šokoladinis kremas, riešutų sviestas su bananais, karamelizuoti obuoliai ar uogos su grietinėle. Sūriems pietums rinkitės keptą vištieną su špinatais, rūkyto lašišos ir kremo sūrio derinį, pievagrybius su svogūnais ar troškintą jautieną. Lietiniai – puikus pagrindas tiek desertui, tiek sotiems pietums.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima pieną keisti vandeniu?
Galima, bet pienas suteikia daugiau minkštumo ir spalvos. Jei norite lengvesnės versijos, dalį pieno pakeiskite vandeniu, kaip šiame recepte.

Kada į tešlą berti cukrų?
Jei kepate saldiems įdarams, įmaišykite 1–2 arbatinius šaukštelius cukraus ir žiupsnelį vanilinio cukraus. Sūriems – cukraus nereikia.

Ar tinka viso grūdo miltai?
Tinka, bet blynai bus tvirtesni ir mažiau elastingi. Pakeiskite iki trečdalio miltų viso grūdo miltais ir, jei reikia, įpilkite šiek tiek daugiau skysčio.

Kaip pasiekti itin plonus lietinius?
Laikykite tešlą kiek skystesnę (bet ne vandeninę), gerai įkaitinkite keptuvę ir lietimą paskleiskite iš karto, tolygiai sukdami.

Ar galima tešlą pasiruošti iš vakaro?
Taip. Laikykite šaldytuve sandariai uždengę. Prieš kepdami išmaišykite ir, jei reikia, atskieskite keliais šaukštais pieno ar vandens.

Kuo pakeisti kiaušinius?
Veganiškai versijai naudokite 1 valg. š. malto linų sėmenų + 3 valg. š. vandens už kiekvieną kiaušinį ir augalinį pieną; blynai bus kiek trapesni.

Savaitgalio rytas su šiltais lietiniais

Didelis puodelis kavos, šviežių uogų dubenėlis ir lėkštė šiltų, plonų lietinių – tiek tereikia jaukiam rytui. Keletą blynų galite užtepti sviestu ir pabarstyti cukrumi, kitus – praturtinti uogiene ar sūriu; laikant po dangčiu, jie ilgiau išliks elastingi ir šilti, tad kiekvienas šeimos narys susikurs savo mėgstamą derinį.