Ingredientai
- 3 kg prinokusių pomidorų
- 2 dideli svogūnai
- 3–4 česnako skiltelės
- 2 morkos
- 1 saldi paprika
- 50 ml alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus
- 2 šaukštai cukraus
- 1,5 šaukšto druskos
- 1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- 2 lauro lapai
- Šviežių žolelių – baziliko, raudonėlio ar krapų – pagal skonį
Pomidorų paruošimas
Pirmasis žingsnis – paruošti pomidorus. Juos nuplaukite ir applikite verdančiu vandeniu, kad lengviau nusiluptų odelė. Nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į didelį puodą. Nulupus odelę, padažas tampa vientisesnis, o tekstūra – švelnesnė. Jei mėgstate stambesnę konsistenciją, galite dalį pomidorų palikti su odele.
Daržovių ir prieskonių įmaišymas
Smulkiai supjaustykite svogūnus, česnakus, morkas ir papriką. Įkaitinkite aliejų, pakepinkite svogūnus su morkomis, kol suminkštės ir taps auksiniai. Tuomet sudėkite česnaką ir papriką, dar kelias minutes pakepinkite. Visa tai supilkite į pomidorus. Daržovės suteiks padažui saldumo, aromato ir spalvingumo.
Virimo procesas
Puodą su pomidorais ir daržovėmis statykite ant vidutinės ugnies. Virkite apie 1–1,5 valandos, retkarčiais pamaišydami. Virimo metu masė sutirštės, išgaruos skysčio perteklius, o skonis taps sodresnis. Įmaišykite druską, cukrų, pipirus ir lauro lapus. Jei norite, galima naudoti rankinį trintuvą arba blenderį – taip gausite visiškai vientisą padažą.
Žolelės ir galutiniai akcentai
Prieš pat baigiant virti, suberkite smulkintas žoleles. Bazilikas suteiks itališką natą, raudonėlis – pikantiškumo, o krapai primins tradicinius lietuviškus skonius. Žoleles įdėkite paskutinėmis minutėmis, kad išliktų jų aromatas. Šiame recepte nėra acto ar kitų konservantų – natūralus cukraus, druskos ir virimo derinys užtikrina padažo ilgaamžiškumą.
Supilstymas į stiklainius
Išviręs padažas pilamas į sterilizuotus stiklainius. Tam stiklainius ir dangtelius reikia nuplikyti verdančiu vandeniu arba pakaitinti orkaitėje. Karštą padažą supilkite iki pat viršaus, užsukite dangtelius ir apverskite stiklainius aukštyn dugnu, kad jie visiškai atvėstų. Tokiu būdu susidaro vakuumas, leidžiantis padažui išlikti šviežiam visą žiemą.
Naudojimo būdai
Naminis pomidorų padažas yra universalus. Jį galima naudoti kaip pagrindą makaronų patiekalams, picų padažui, sriuboms ar troškiniams gardinti. Jis puikiai dera prie mėsos patiekalų, ypač jautienos troškinių, taip pat gali būti naudojamas kaip bazė sriuboms, pavyzdžiui, barščiams ar daržovių sriubai.
Galimos variacijos
Šį receptą galima pritaikyti pagal skonį. Norint aštresnio varianto, galima įdėti aitriosios paprikos ar čili miltelių. Jei mėgstate švelnesnį padažą, sumažinkite česnako ir pipirų kiekį. Norėdami labiau egzotiško skonio, galite įmaišyti imbiero ar net šlakelį sojų padažo. Nors šis receptas skirtas žiemai, dalį padažo galima laikyti šaldytuve ir vartoti iš karto.
DUK
Ar reikia dėti acto? Ne, šis receptas yra be acto – padažas išsilaiko dėl kruopštaus virimo ir tinkamo uždarymo.
Kiek laiko padažas išsilaiko? Sandariai uždarytuose stiklainiuose jis gali stovėti vėsioje vietoje iki 12 mėnesių.
Ar galima padažą užšaldyti? Taip, supilstytą į mažesnius indelius padažą galima užšaldyti, nors stiklainiuose jis išlieka puikiai.
Ką daryti, jei padažas per skystas? Reikia ilgiau pavirti, kad išgaruotų skysčio perteklius.
Ar galima naudoti kitokias daržoves? Taip, galima pridėti salierų, moliūgo ar net obuolių – jie suteiks kitokį skonį ir tekstūrą.
Šeimos tradicijų dalis
Pomidorų padažo gaminimas žiemai dažnai tampa šeimos ritualu. Kvapas, sklindantis virtuvėje, sukuria šilumą ir laukimo jausmą. Tai ne tik maisto ruošimas, bet ir maloni veikla, kuri suburia visus prie stalo. Pasigaminus tokio padažo, žiemą kiekvienas patiekalas primins vasarą, o skonis bus nepalyginamai geresnis už parduotuvinį variantą.