Senoviški meduoliniai grybukai – autentiškas receptas šventiškam laikui

Senoviški meduoliniai grybukai – tai nostalgiškas desertas, kurį daugelis prisimena iš vaikystės. Šie nedideli kepiniai ne tik žavi savo forma, bet ir ypatingu medaus, prieskonių bei glajaus deriniu. Tradiciškai kepami specialioje grybukų keptuvėje, jie neatsiejami nuo Kalėdų, krikštynų ar šeimos susibūrimų. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kaip pagaminti tokius grybukus namuose nuo A iki Z – nuo tešlos ruošimo iki šokoladinio kepurėlių dekoravimo.

Reikalingi ingredientai

Tešlai:

  • 400 g miltų (apytikriai)
  • 250 g sviesto
  • 200 g grietinės
  • 200 g rudojo arba baltojo cukraus
  • 100 g medaus
  • 2 kiaušiniai
  • 1 kiaušinio trynys (baltymas glajui)
  • 1,5 šaukštelio prieskonių meduoliams
  • 1 nubrauktas šaukštelis sodos
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių (nebūtina)

Glajui:

  • 200 g cukraus pudros (apytikriai)
  • 1 kiaušinio baltymas
  • Žiupsnelis citrinos rūgšties arba 1–2 šaukštai citrinos sulčių

Viršui:

  • 150 g juodojo šokolado
  • 1 šaukštas bekvapio aliejaus

Papuošimui:

  • Šiek tiek aguonų

Tešlos paruošimas

Į nedidelį prikaistuvį sudėkite sviestą, cukrų ir medų. Kaitinkite ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kol cukrus visiškai ištirps. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sodą – mišinys šiek tiek pašviesės ir suputos. Palikite atvėsti iki šiltos, bet neliepsnojančios temperatūros.

Į šiltą masę įmaišykite grietinę, prieskonius meduoliams, kiaušinius ir kiaušinio trynį. Kiekvieną ingredientą gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir po truputį berkite į medaus masę. Maišykite tol, kol tešla pasidarys standi, lipni, primenanti plastiliną, tačiau dar ne tokia kieta, kad reikėtų ją minkyti.

Kaip kepti grybukus

Grybukų keptuvę gerai įkaitinkite ir patepkite aliejumi ar lydytu sviestu. Imkite po šaukštelį tešlos, iš jos rankose formuokite du rutuliukus – vieną į kepurės, kitą į kotelio dalį. Sudėkite į atitinkamus keptuvės skyrelius ir švelniai paspauskite. Užverkite keptuvę, stipriai suspauskite, apverskite ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 7–8 minutes, kas 1–2 minutes apversdami. Iškepusius grybukus atvėsinkite – jie tvirtės vėsdami.

Glajaus ir šokolado paruošimas

Baltam glajui į kiaušinio baltymą po truputį berkite cukraus pudrą, įmaišykite citrinos rūgšties ar sulčių. Glajus turi būti tirštos, grietinę primenančios konsistencijos. Grybukų kotelius aptepkite šiuo glajumi ir pamirkykite į aguonas. Grybukus sustatykite koteliais į viršų ant kruopomis pripildytos skardos ir palikite išdžiūti.

Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangėje, įmaišykite aliejaus. Kepurėles pamirkykite į šokoladą ir palikite sustingti grybukus sustatę koteliais į kruopas.

Kaip laikyti ir patiekti meduolinius grybukus

Sustingusius grybukus laikykite sandariame inde. Jie puikiai išsilaiko net kelias savaites. Prieš patiekiant galima puošniai išdėlioti ant šventinio stalo – šie kepiniai ne tik skanūs, bet ir vizualiai labai patrauklūs.

DUK – dažnai užduodami klausimai

Ar galima grybukus iškepti be specialios keptuvės?
Šiam receptui reikalinga speciali grybukų keptuvė. Be jos grybukų forma nebus autentiška, tačiau galite improvizuoti ir kepti rutuliukus keksiukų formelėse.

Ar galima naudoti margarino vietoj sviesto?
Galima, bet sviestas suteikia daugiau skonio ir tradiciškumo. Jei keičiate, rinkitės kepiniams skirtą margariną be kvapiųjų priedų.

Kiek laiko išsilaiko šie grybukai?
Sandariame inde, vėsioje vietoje grybukai išsilaiko iki 2–3 savaičių.

Ar galima naudoti kitokį glajų nei baltyminį?
Taip, galite naudoti cukraus pudros ir vandens glajų, tačiau jis bus mažiau standus ir ilgiau džiūstantis.

Dar vienas vaikystės skonis – kodėl verta išsikepti?

Senoviški meduoliniai grybukai turi kažką daugiau nei tik ingredientų sąrašą – jie sugrąžina į vaikystę, primena šventes ir kvepia namų jaukumu. Tai puikus būdas sujungti kelias kartas: kepti kartu su vaikais ar perduoti senelių receptą anūkams. Šie grybukai ne tik skanūs, bet ir pilni prisiminimų – todėl verta skirti laiko ir pasigaminti juos bent kartą per metus.