Šokoladinis cukinijų pyragas

Drėgnas, sodriai šokoladinis ir stebėtinai lengvas – toks yra šis cukinijų pyragas. Cukinija nesuteikia ryškaus skonio, tačiau natūraliai sudrėkina tešlą, todėl pyragas net ir kitą dieną išlieka minkštutis. Toliau – patikimas receptas, žingsniai, kaitros ir konsistencijos kontrolė, laikymo bei šaldymo gairės, dažniausios klaidos ir būdai jas sutvarkyti, o pabaigoje – DUK.

Ingredientai

Porcijų skaičius: 10

  • 350 g cukinijų (grynas svoris, stambiai tarkuotų; dideles nulupti ir išimti sėklas)
  • 4 M dydžio kiaušiniai (arba 3 L dydžio)
  • 200 g kvietinių miltų (tinka ir 50 % viso grūdo + 50 % baltų)
  • 180 g cukraus (galima mažinti iki 150 g, jei mėgstate mažiau saldžiai)
  • 100 g riešutų, šokolado gabalėlių arba džiovintų vaisių
  • 120 ml neutralaus aliejaus arba 120 g tirpinto, atvėsinto sviesto
  • 3 v. š. nesaldžios kakavos
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. cinamono arba 1 a. š. vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos

Papuošimui (nebūtina)

  • 100 g juodojo šokolado (glajui)
  • Saujelė kapotų riešutų

Įrankiai ir forma

  • Keptuvė arba forma: 24–25 cm „keksinė“ forma, 22–24 cm apvali arba 20×30 cm stačiakampė
  • Kepimo popierius, dvi dubenys, plaktuvas (rankinis arba elektrinis), šluotelė, stambi tarka

Gaminimas žingsnis po žingsnio

  1. Paruoškite cukinijas. Stambia tarka sutarkuokite cukinijas. Jei cukinijos didelės, nulupkite ir išimkite sėklas. Palikite pastovėti, kad išsiskirtų sultys.
  2. Paruoškite priedus. Riešutus stambiai sukapokite arba naudokite šokolado gabalėlius/džiovintus vaisius. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir cinamoną arba vanilinį cukrų.
  3. Kiaušinių plakimas. Kitame, didesniame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė pastebimai pašviesės ir padidės tūris. Plona srovele supilkite aliejų (ar tirpintą, atvėsintą sviestą), trumpai perplakite iki vientisumo.
  4. Įmaišykite cukinijas. Tarkius lengvai nuspauskite saujomis (be fanatizmo – pyragas turi likti drėgnas) ir kartu su riešutais/šokoladu įmaišykite į kiaušinių masę.
  5. Sujunkite sausą ir šlapią dalis. Per 2–3 kartus suberkite miltų mišinį. Maišykite mentele arba šluotele tik iki to momento, kol neliks sausų miltų ruožų. Jei tešla atrodo per tiršta, įpilkite 1–2 v. š. pieno ar vandens; jei per skysta – įsijokite 1–2 v. š. miltų.
  6. Supilkite ir kepkite. Formą išklokite kepimo popieriumi arba lengvai patepkite riebalais. Supilkite tešlą, paviršių palyginkite. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 45–50 min. (su vėjeliu – 170 °C ~40–45 min.). Branduolį patikrinkite mediniu pagaliuku – ištrauktas turi būti sausas.
  7. Atvėsinkite ir papuoškite. Išimkite iš orkaitės, 10–15 min. palikite formoje, tuomet perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Norėdami, užpilkite ištirpintu šokoladu ir pabarstykite riešutais.

Konsistencijos ir drėgmės kontrolė

  • Per skysta tešla. Tikėtina, kad cukinijos labai sultingos. Įmaišykite 1–2 v. š. miltų arba 1 v. š. kakavos.
  • Per tiršta tešla. Įpilkite 1–2 v. š. pieno ar vandens. Tešla turi lėtai kristi nuo mentelės.
  • Ne kyla kepinys. Patikrinkite kepimo miltelių šviežumą ir permaišykite tešlą minimaliai.

Skonių variacijos

  • Apelsininis akcentas. Įmaišykite 1 a. š. tarkuotos apelsino žievelės ir 1 v. š. apelsinų sulčių.
  • Kavos nata. 1 a. š. tirpios kavos ištirpdykite 1 v. š. šilto vandens ir įmaišykite į tešlą.
  • Bananas ir kakava. Pusę aliejaus pakeiskite 120 g prinokusio banano tyre – gausite dar drėgnesnį pyragą.
  • Be riešutų. Riešutus keiskite 80–100 g šokolado lašelių – tirpstant jie suformuos „šokolado saleles“.
  • Muffinai. Tešlą paskirstykite į 12 formelių ir kepkite 175–180 °C ~22–25 min.

Laikymas, šaldymas ir paruošimas iš anksto

Pyragas skanus kambario temperatūroje iki 3–4 dienų, laikomas sandariai. Ilgesniam laikymui supjaustykite riekėmis ir užšaldykite iki 3 mėn. Atitirpinkite kambario temperatūroje arba trumpai pašildykite 140 °C orkaitėje (5–7 min.), kad atgautų drėgmę.

Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti

  • Guminė tekstūra. Permaišyta tešla. Maišykite tik iki vientisumo.
  • Žalias centras. Per maža forma arba per aukšta tešla. Kepkite ilgiau, pridengdami viršų folija, arba naudokite didesnę formą.
  • Per sausas. Perkeptas arba cukinijos buvo nuspaustos „sausai“. Kitą kartą spausti švelniau ir tiksliai sekti kepimo laiką.

Dietiniai pakeitimai

  • Be pieno produktų. Rinkitės aliejų, o šokoladą – be pieno.
  • Be kiaušinių (vegan). 3 „linų kiaušiniai“ (3 v. š. maltų linų sėmenų + 9 v. š. vandens), pridėkite 50 g obuolių tyrės drėgmei.
  • Be gliuteno. 1:1 be gliuteno miltų mišinys; jei jame nėra ksantano, įmaišykite ½ a. š. ksantano dervos.
  • Mažiau cukraus. Cukrų mažinkite iki 150 g; dalį pakeiskite kokosų cukrumi ar ruduoju cukrumi.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar jaučiasi cukinijos skonis?
Ne. Cukinija suteikia drėgmę ir švelnumą, bet skonio beveik nejaučiama.

Ar galima naudoti cukiniją su žievele?
Taip, jei ji jauna. Stambioms cukinijoms nulupkite žievę ir išimkite sėklas.

Kokį šokoladą rinktis glajui?
60–70 % kakavos juodąjį šokoladą; išlydykite virš garų ir plona srovele užpilkite ant atvėsusio pyrago.

Ar tinka rudasis cukrus?
Taip, suteiks karamelės natos ir kiek tamsesnę spalvą.

Ar galiu kepti karšto oro gruzdintuvėje?
Taip, 160–165 °C ~35–40 min. 18–20 cm formoje; tikrinkite pagaliuku.

Popietės puodelis ir riekė pyrago

Drėgnas pyrago minkštimas, traškūs riešutų gabalėliai ir šokoladinis glajus – puikus derinys prie kavos ar arbatos. Jei norite dar daugiau šventiškumo, patiekite su šaukšteliu grietinėlės ar ledų ir mėgaukitės paprastu, bet nepriekaištingu desertu.