Tradiciniai bulviniai vėdarai – pavyks net pradedantiesiems

Bulviniai vėdarai – tai lietuviškos virtuvės perlas, kuris ne tik atspindi senąsias mūsų tautos tradicijas, bet ir suteikia šiltą, jaukų skonį, primenantį močiutės virtuvę. Nors kai kam šis patiekalas gali pasirodyti sudėtingas, iš tiesų, su tinkamu receptu ir kantrybe, vėdarus gali pasigaminti net ir visiškai nepatyręs kulinaras. Šiame straipsnyje pateikiame išsamų, žingsnis po žingsnio paaiškintą receptą, kuris padės išsikepti traškius, gardžius ir kvapnius bulvinius vėdarus namuose.

Reikalingi ingredientai

Norint pasigaminti tradicinius bulvinius vėdarus keturioms porcijoms, prireiks šių produktų:

  • 1 kilogramas bulvių
  • 0,5 pakelio kiaulių žarnų (apie 2,5 metro)
  • 250 mililitrų pieno
  • 150 gramų rūkytų lašinių
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 1 lauro lapas
  • Druska – pagal skonį
  • Pipirai – pagal skonį

Pasiruošimas žarnoms – pirmasis žingsnis į sėkmę

Kiaulių žarnos yra esminė šio patiekalo dalis, todėl jas būtina tinkamai paruošti. Prieš naudojimą žarnas keletą kartų perplaukite tekančiu vandeniu, tada pamerkite į dubenį su šaltu vandeniu ir palikite bent 2–3 valandoms. Tokiu būdu pašalinsite sūrumą ir nemalonų kvapą. Kai kurios šeimininkės įmerkia jas su keliais lauro lapais – kvapas tampa dar malonesnis.

Spirgučiai ir svogūnai – skoniui išgauti

Lašinius supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol išsiskirs riebalai ir spirgučiai įgaus auksinę spalvą. Pridėkite smulkintą svogūną ir kepkite kartu, kol šis suminkštės. Šis mišinys suteiks vėdarams sodraus skonio bei kvapo. Nuo jų likusius riebalus naudokite tiek įdarui, tiek kepimui – nieko neišmeskite!

Bulvių įdaras – širdis ir siela

Nulupkite bulves ir sutarkuokite smulkia tarka. Pieną užvirinkite ir karštą supilkite ant bulvių tarkių – tai padės neutralizuoti jų kartumą ir pagerins konsistenciją. Supilkite beveik visus kepintų svogūnų ir lašinukų riebalus (galima kartu su spirgučiais arba be jų, pagal skonį). Įberkite druskos, pipirų ir tarp pirštų sutrintą lauro lapą. Masė turi būti kiek skystoka, bet vientisa – tokią bus lengva sukrėsti į žarnas.

Kaip prikimšti žarnas – senoviškai, bet paprastai

Žarnas nusausinkite, ištieskite ant švaraus paviršiaus. Vieną žarnos galą užnerkite ant medinio pagaliuko arba užriškite – tai bus jūsų „uždarymas”. Jeigu turite mėsmalės antgalį žarnoms kimšti – puiku, naudokite jį. Jei ne – puikiai tiks perpus nupjautas plastikinis butelis. Įspėjimas: neprikimškite žarnų per daug – kepant bulvės plečiasi ir žarnos gali trūkti. Užpildytų žarnų galus taip pat reikia užrišti arba suveržti maistine virvele.

Vėdarų kepimas – kvapas, kuris suburia šeimą

Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir apšlakstykite keliais šaukštais spirgučių riebalų. Į formą tvarkingai sudėkite prikimštas žarnas ir kiekvieną subadykite adata – tai apsaugos nuo trūkinėjimo. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C ir kepkite apie 50–60 minučių. Po pirmųjų 5–8 minučių, kai vėdarai išsipučia, dar kartą subadykite juos mediniu dantų krapštuku. Iškepus, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir, jei norite, apipilkite papildomais šiltais spirgučiais. Patiekite su grietine ar raugintais agurkais – derinys tiesiog tobulas.

Naudingi patarimai, kad pavyktų iš pirmo karto

• Jei naudojate labai krakmolingas bulves, į masę įpilkite šiek tiek daugiau pieno – tai pagerins tekstūrą.
• Jei norite traškesnės plutelės, prieš kepimą paviršių galima aptepti šiek tiek sviesto.
• Į įdarą galite įmaišyti truputį morkų tarkių – tai suteiks įdomesnį skonį ir spalvą.
• Jei liko masės, o žarnos baigėsi – likučius galima iškepti kaip bulvių plokštainį!

DUK – dažnai užduodami klausimai apie bulvinius vėdarus

Ar galima naudoti pirktines žarnas iš prekybos centro?
Taip, bet prieš naudojimą jas būtina gerai išmirkyti ir kelis kartus praplauti – kad pašalintumėte sūrumą ir kvapą.

Ką daryti, jei neturiu įrankio žarnoms kimšti?
Galite naudoti paprastą pusiau nupjautą plastikinį butelį arba piltuvėlį – svarbu, kad jis būtų patogus ir tvirtas.

Ar vėdarus galima užšaldyti?
Taip, bet rekomenduojama juos užšaldyti dar žalius, o iškepti vėliau – taip skonis bus geresnis.

Kaip išvengti to, kad vėdarai suplyštų kepant?
Neperkimškite žarnų ir būtinai jas subadykite – oras turi išeiti. Taip pat venkite per aukštos temperatūros kepimo pradžioje.

Kaip dar senoliai mėgo vėdarus patiekti

Senoliai dažnai bulvinius vėdarus patiekdavo su raugintais kopūstais, raugintais burokėliais ar net naminėmis bruknių uogienėmis – šis saldžiarūgštis kontrastas puikiai dera su riebiu vėdarų skoniu. Kai kuriose Lietuvos vietovėse, ypač žiemą, vėdarai būdavo valgomi su sočia barščiais arba daržovių troškiniu. Tad jei norite atkurti tikrą senovinę vakarienę – nepamirškite šių autentiškų priedų.