Ingredientai
Sriubai pagaminti reikės šių produktų:
- 500 g šviežių pievagrybių
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukštai sviesto
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 700 ml vištienos arba daržovių sultinio
- 200 ml grietinėlės (30 % riebumo)
- Žiupsnelis druskos ir pipirų
- Šviežių petražolių ar krapų papuošimui
Pievagrybių paruošimas
Pievagrybius nuvalykite drėgna šluoste arba trumpai nuplaukite po tekančiu vandeniu, bet ilgai nemirkinkite, kad neprarastų skonio ir konsistencijos. Stambesnius grybus supjaustykite griežinėliais, mažesnius galima palikti perpjautus pusiau. Grybų kepinimas yra vienas svarbiausių etapų, nes būtent čia atsiskleidžia visas jų aromatas.
Sriubos pagrindo gamyba
Dideliame puode įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų. Suberkite smulkintą svogūną, pakepinkite, kol taps skaidrus, tada sudėkite česnaką. Po minutės suberkite pievagrybius ir kepinkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, kol išsiskirs sultys ir jie šiek tiek apskrus. Būtent šis procesas suteikia sriubai sodresnį skonį.
Sriubos virimas
Kai grybai suminkštėja, supilkite sultinį, uždenkite puodą ir virkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Sultinį galima rinktis pagal skonį: daržovių, jei norite lengvesnės sriubos, arba vištienos, jei pageidaujate sotesnio patiekalo. Virimo metu grybai įsigeria sultinio skonio, o skonis tampa dar labiau subalansuotas.
Trinimo procesas
Išvirus, sriubą palikite kelioms minutėms šiek tiek atvėsti. Tada naudokite rankinį blenderį arba trintuvą, kad sriuba įgautų vientisą, švelnią tekstūrą. Jei mėgstate, kad sriuboje būtų daugiau tekstūros, dalį grybų galite atidėti ir įdėti į sriubą jau po sutrynimo.
Grietinėlės įmaišymas
Į sutrintą sriubą supilkite grietinėlę, išmaišykite ir dar kelias minutes pavirkite ant silpnos ugnies, kad visi skoniai susijungtų. Pagardinkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Šiuo metu sriuba tampa ypatingai kreminė ir maloni gomuriui.
Patiekimas
Trintą pievagrybių sriubą patiekite karštą, papuošę šviežiomis žolelėmis – petražolėmis ar krapais. Puikiai tinka patiekti kartu su skrebučiais, česnakiniais grissini lazdelėmis arba šviežia namine duona. Jei norite ypatingesnio pateikimo, ant viršaus užlašinkite kelis lašus trumų aliejaus arba pabarstykite smulkintais skrudintais riešutais.
Galimos variacijos
Ši sriuba yra universali – ją galima pritaikyti pagal savo skonį. Vietoje pievagrybių galima naudoti kitus grybus, pavyzdžiui, baravykus ar voveraites. Jei norite intensyvesnio skonio, į sriubą galima įdėti šlakelį baltojo vyno. Taip pat sriubą galima pagardinti trupučiu muskato riešuto ar džiovintų čiobrelių.
DUK
Ar galima naudoti šaldytus pievagrybius? Taip, tačiau švieži grybai suteikia intensyvesnį skonį ir malonesnę tekstūrą.
Kiek laiko galima laikyti sriubą? Šaldytuve sriubą galima laikyti iki 3 dienų, sandariame inde.
Ar ši sriuba tinka vegetariškai mitybai? Taip, naudojant daržovių sultinį, sriuba tampa puikus vegetariškas pasirinkimas.
Ar galima sriubą užšaldyti? Taip, tačiau prieš valgant ją reikėtų lėtai atšildyti ir pašildyti, kad išliktų tekstūra.
Ar būtina naudoti grietinėlę? Ne, sriubą galima gaminti be grietinėlės, tačiau ji suteikia ypatingo švelnumo.
Švelni sriuba jaukiems vakarams
Trinta pievagrybių sriuba su grietinėle – tai patiekalas, kuris tinka bet kokiai progai. Ji maloniai sušildo, suteikia sotumo jausmą ir kartu išlieka lengva. Gaminti ją paprasta, o rezultatas visuomet pranoksta lūkesčius. Ši sriuba gali tapti jūsų mėgstamiausiu rudens ar žiemos patiekalu, suburiančiu visus prie stalo.