Vištienos krūtinėlės receptai: 3 idėjos greitai vakarienei

Vištienos krūtinėlė – vienas universaliausių ingredientų, kuris dažnai atsiduria mūsų virtuvėje. Ji vertinama dėl liesumo, švelnaus skonio ir greito paruošimo, todėl puikiai tinka vakarienei, kai norisi maistingo, bet neapsunkinančio patiekalo. Dažniausiai ši mėsa pasirenkama dėl to, kad ją galima derinti su įvairiais garnyrais, pagardinti įdomiais padažais ir pritaikyti prie skirtingų skonių poreikių. Tačiau tam, kad vakarienė nebūtų monotoniška, pravartu turėti kelias patikrintas idėjas, kaip vištienos krūtinėlę paruošti skaniai ir greitai.

Kodėl verta rinktis vištienos krūtinėlę?

Ši mėsa yra puikus baltymų šaltinis, turintis mažai riebalų, todėl tinka tiek sportuojantiems, tiek sveiką gyvenimo būdą pasirinkusiems žmonėms. Vištienos krūtinėlė lengvai įsisavinama, todėl ji dažnai rekomenduojama vaikams, senjorams ar sveikstantiems po ligos. Dar vienas privalumas – jos neutralus skonis leidžia kurti įvairius patiekalus, nes prieskoniai, daržovės ir padažai suteikia jai vis naujų atspalvių.

1 receptas: Orkaitėje kepta vištienos krūtinėlė su daržovėmis

Tai klasikinis ir sveikas pasirinkimas. Orkaitėje kepta vištienos krūtinėlė išlieka sultinga, o kartu su daržovėmis tampa pilnaverčiu patiekalu.

Ingredientai: 2 vištienos krūtinėlės, 1 cukinija, 1 paprika, 2 morkos, alyvuogių aliejus, česnakas, druska, pipirai, čiobreliai.

Gaminimas: Daržoves supjaustykite stambiais gabalėliais, sumaišykite su aliejumi ir prieskoniais. Vištienos krūtinėles pagardinkite druska, pipirais ir česnaku. Sudėkite viską į kepimo indą, uždenkite folija ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 25–30 minučių. Rezultatas – kvapnus, lengvas, bet sotus patiekalas.

2 receptas: Vištienos krūtinėlė grietinėlės ir sūrio padaže

Tai patiekalas, kuris patiks mėgstantiems kremišką skonį. Švelnus padažas puikiai dera su vištiena ir suteikia vakarienei išskirtinumo.

Ingredientai: 2 vištienos krūtinėlės, 200 ml grietinėlės, 100 g tarkuoto sūrio, svogūnas, česnakas, sviestas, druska, pipirai, petražolės.

Gaminimas: Vištieną apkepkite keptuvėje su sviestu, kol gražiai apskrus. Išimkite ir tame pačiame inde pakepinkite svogūną bei česnaką. Supilkite grietinėlę, suberkite sūrį ir maišykite, kol susidarys vientisas padažas. Įdėkite vištieną atgal, patroškinkite kelias minutes, kol įsigers skonis. Patiekite su ryžiais ar bulvių koše.

3 receptas: Kepta vištiena su medaus ir garstyčių glazūra

Saldžiarūgštis glazūros derinys suteikia vištienai ypatingą skonį, kuris patiks net išrankiausiems.

Ingredientai: 2 vištienos krūtinėlės, 2 šaukštai medaus, 1 šaukštas garstyčių, alyvuogių aliejus, druska, pipirai, šlakelis citrinos sulčių.

Gaminimas: Sumaišykite medų su garstyčiomis, citrinos sultimis ir aliejumi. Vištieną pamarinuokite šiame mišinyje bent 15 minučių. Kepkite keptuvėje arba orkaitėje, kol mėsa taps auksinė ir glazūra karamelizuosis. Patiekite su šviežiomis salotomis arba grikių garnyru.

Kaip patiekti šiuos patiekalus?

Kiekvienas iš šių receptų gali būti papildytas jūsų mėgstamais garnyrais. Vištiena orkaitėje su daržovėmis tinka prie bulvių košės, grietinėlės padaže – prie makaronų ar ryžių, o glazūruota vištiena – prie lengvų salotų ar kruopų. Taip pat galima naudoti įvairius padažus: česnakinį, jogurtinį ar net pikantišką čili, jei mėgstate aštresnius skonius.

Kodėl verta išbandyti kelias variacijas?

Dažnai ruošiant vakarienę pritrūksta idėjų, todėl vištienos krūtinėlė tampa puikia išeitimi. Turint tris skirtingus receptus, galima kas kartą nustebinti šeimą ir patiems mėgautis naujais skoniais. Be to, šie patiekalai nereikalauja ilgų valandų virtuvėje – užtenka 30–40 minučių, kad ant stalo garuotų gardi vakarienė.

DUK

Ar vištienos krūtinėlę galima marinuoti iš anksto? Taip, marinuota vištiena taps dar sultingesnė ir skanesnė, todėl verta pasiruošti iš vakaro.

Ar šie receptai tinka šaldymui? Taip, iškepusią vištieną galima užšaldyti, tačiau geriausia ją suvartoti per kelias dienas.

Ar galima naudoti vištienos filė be odos? Taip, visi receptai skirti būtent filė be odos, kad patiekalas būtų liesesnis ir sveikesnis.

Kokius prieskonius dar galima naudoti? Puikiai tinka paprika, rozmarinas, kari ar net cinamonas saldžiarūgštei glazūrai pagardinti.

Ką daryti, kad vištiena neišsausėtų? Nepamirškite nelaikyti orkaitėje ar keptuvėje per ilgai – geriau palikti šiek tiek sultingą vidų.

Vakarienės, kurios niekada nepabosta

Vištienos krūtinėlės patiekalai gali būti įvairūs ir kas kartą kitokie. Išbandydami skirtingus receptus atrasite, kuris derinys artimiausias jūsų šeimai. Svarbiausia – naudoti kokybiškus ingredientus ir pasitelkti fantaziją, o tuomet net paprasčiausia vakarienė taps ypatinga.