Kodėl verta rinktis šį patiekalą?
Makaronai su faršu ir daržovėmis yra vienas iš tų receptų, kurie ne tik pasotina, bet ir suteikia organizmui reikalingų medžiagų. Faršas – baltymų šaltinis, makaronai aprūpina energija, o daržovės suteikia vitaminų, mineralų bei skaidulų. Be to, tai ekonomiškas patiekalas, tinkantis tiek šeimai, tiek didesnei kompanijai.
Pagrindiniai ingredientai
Kiekviena šeimininkė gali šį receptą šiek tiek keisti pagal savo skonį, tačiau pagrindiniai ingredientai dažniausiai išlieka panašūs:
- 300 g makaronų (spagečiai, penne ar fusilli)
- 300 g faršo (kiaulienos, jautienos arba mišinio)
- 1 vidutinė morka
- 1 paprika
- 1 cukinija arba baklažanas
- 1 svogūnas
- 2–3 česnako skiltelės
- 300 g konservuotų pomidorų arba pomidorų padažo
- Šlakelis alyvuogių aliejaus
- Druska, pipirai, žiupsnis džiovintų žolelių (baziliko, raudonėlio)
- Šviežių žalumynų papuošimui
Žingsnis po žingsnio gaminimo eiga
Pirmiausia pasiruoškite daržoves – susmulkinkite svogūną, česnaką, supjaustykite morką, papriką ir cukiniją. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pirmiausia pakepinkite svogūną su česnaku, kol jie suminkštės ir paskleis aromatą. Tuomet sudėkite faršą, kepkite maišydami, kol mėsa taps rusva ir atskirsis gabalėliai.
Į faršą suberkite supjaustytas daržoves, pakepinkite dar 5–7 minutes. Supilkite konservuotus pomidorus arba pomidorų padažą, įberkite prieskonių ir leiskite viskam troškintis ant silpnos ugnies 10–15 minučių, kad skoniai susijungtų.
Tuo pat metu išsivirinkite makaronus pagal pakuotės instrukcijas. Virtus makaronus nusunkite ir suberkite į padažą su faršu bei daržovėmis. Viską gerai išmaišykite, kad padažas tolygiai pasiskirstytų.
Kokią mėsą geriausia rinktis?
Šiam patiekalui galima naudoti įvairų faršą. Kiaulienos faršas suteiks sodresnį skonį, jautienos – stipresnį aromatą, o vištienos ar kalakutienos – lengvesnį ir švelnesnį. Jei norite dar įdomesnio skonio, galima sumaišyti kelias rūšis. Svarbiausia, kad faršas būtų šviežias ir kokybiškas.
Daržovių variacijos
Daržovių pasirinkimas priklauso nuo sezono ir jūsų skonio. Vasarą puikiai tinka cukinijos, pomidorai, paprikos, o rudenį galima papildyti moliūgu ar morkomis. Jei norisi daugiau žalumynų, galima įmaišyti špinatų ar brokolių. Taip pat galima naudoti šaldytų daržovių mišinius – tai greitas ir patogus sprendimas užimtiems žmonėms.
Patiekimo idėjos
Makaronus su faršu ir daržovėmis galima patiekti tiesiai iš keptuvės, pabarstytus šviežiais žalumynais ar tarkuotu sūriu. Jei norite išskirtinio skonio, galima užbarstyti parmezano, kuris suteiks patiekalui itališko charakterio. Šalia tinka patiekti lengvų salotų arba duonos riekelę, sugeriančią gardų padažą.
Naudingi patarimai
Jei norite, kad patiekalas būtų mažiau kaloringas, rinkitės pilno grūdo makaronus arba net ryžių makaronus. Padažą galima praturtinti nedideliu kiekiu grietinėlės, jei mėgstate kremiškesnį skonį. Svarbu nepersistengti su druska, nes konservuoti pomidorai dažnai būna pakankamai sūrūs.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima šį patiekalą pasiruošti iš anksto?
Taip, padažą su faršu ir daržovėmis galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 2 dienų. Prieš patiekiant tereikės išvirti makaronus ir viską sumaišyti.
Kokius makaronus geriausia naudoti?
Tinka įvairūs – spagečiai, penne, fusilli ar net tagliatelle. Svarbu rinktis tokius, kurie gerai sugeria padažą.
Ar galima naudoti šaldytą faršą?
Taip, bet prieš gaminant jį būtina visiškai atšildyti. Geriausia tai padaryti lėtai, šaldytuve.
Ar galima gaminti be pomidorų?
Taip, pomidorus galima pakeisti grietinėle ar sultiniu – tuomet gausite kitokį, bet ne mažiau gardų skonį.
Šeimyniškas patiekalas, kuriuo mėgausis visi
Makaronai su faršu ir daržovėmis yra vienas tų receptų, kuris niekada nenuvilia. Jis patogus, nes lengvai pritaikomas pagal skonį, greitai paruošiamas ir visada suvalgomas iki paskutinio kąsnio. Tokiu patiekalu galima pradžiuginti šeimą darbo dienos vakarą ar pavaišinti draugus jaukiame susibūrime.