Paprasta mišrainė su rūkyta vištiena ir agurkais

Mišrainės yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis, ypač tada, kai norisi greito ir sotaus patiekalo. Vienas populiariausių derinių – rūkyta vištiena su agurkais. Šis tandemas ne tik suteikia ypatingą skonį, bet ir yra itin paprastas paruošti. Tereikia kelių ingredientų ir vos keliolikos minučių, kad ant stalo atsirastų gardi, gaivi bei baltymais turtinga mišrainė.

Kodėl verta rinktis rūkytą vištieną?

Rūkyta vištiena yra ypatinga tuo, kad ji jau būna paruošta, todėl nereikia gaišti laiko ilgam kepimui ar virimui. Jos sodrus aromatas puikiai dera prie gaivių daržovių, tokių kaip agurkai. Be to, rūkytos vištienos gabaliukai suteikia mišrainei pikantiškumo, todėl šis patiekalas tampa tinkamas ne tik kasdieniams pietums, bet ir šventiniam stalui.

Reikalingi ingredientai

  • 200 g rūkytos vištienos (krūtinėlė arba šlaunelės be odos);
  • 2 švieži agurkai;
  • 2 virti kiaušiniai;
  • 100 g fermentinio arba kietojo sūrio;
  • 3 šaukštai majonezo arba graikiško jogurto;
  • Druska ir pipirai pagal skonį;
  • Krapai arba petražolės papuošimui.

Gaminimo eiga

Pirmiausia supjaustykite rūkytą vištieną nedideliais gabaliukais. Agurkus supjaustykite kubeliais, kiaušinius – stambesniais griežinėliais, o sūrį sutarkuokite stambia tarka. Viską sudėkite į vieną dubenį, įdėkite majonezo arba jogurto, pagardinkite druska bei pipirais. Atsargiai išmaišykite, kad visi ingredientai pasiskirstytų tolygiai, bet neišsitrintų. Papuoškite krapais ar petražolėmis ir patiekite.

Skonių variacijos

Ši mišrainė yra itin universali – ją galima koreguoti pagal savo skonį ar šaldytuvo turinį. Pavyzdžiui, vietoje agurkų galima naudoti konservuotus kukurūzus, o vietoje fermentinio sūrio – mocarelą ar fetą. Norint lengvesnio varianto, majonezą galima pakeisti graikišku jogurtu arba grietine. Papildomas akcentas – džiovinti pomidorai ar alyvuogės, suteikiančios patiekalui Viduržemio regiono prieskonį.

Maistinė vertė

Rūkyta vištiena yra puikus baltymų šaltinis, kuris padeda išlaikyti sotumo jausmą ilgesniam laikui. Agurkai suteikia gaivumo ir papildomų vitaminų, o kiaušiniai praturtina patiekalą naudingomis maistinėmis medžiagomis. Jei naudojamas jogurtas vietoje majonezo, mišrainė tampa dar lengvesnė ir mažiau kaloringa. Tai puikus pasirinkimas vakarienei, kai norisi sočiai, bet ne per sunkiai.

Patiekimo idėjos

Šią mišrainę galima patiekti tiek kaip pagrindinį patiekalą, tiek kaip garnyrą prie keptos mėsos ar žuvies. Ji puikiai dera prie skrudintos duonos skrebučių arba gali būti naudojama kaip įdaras lavašui ar sumuštiniams. Jei ruošiate šventiniam stalui, patiekite mišrainę dekoratyviai – stikliniuose indeliuose ar nedidelėse dubenėlėse, papuoštose šviežiomis žolelėmis.

DUK

Ar galima naudoti kitą mėsą? Taip, vietoje rūkytos vištienos galite rinktis virtą vištieną, kalakutieną ar net kumpį.

Kuo pakeisti majonezą? Puikiai tinka graikiškas jogurtas, grietinė arba net alyvuogių aliejus su citrinos sultimis.

Ar galima pasiruošti iš anksto? Taip, bet geriausia pagardinti majonezu ar jogurtu tik prieš patiekiant, kad agurkai neišleistų per daug skysčio.

Kiek laiko galima laikyti šaldytuve? Mišrainę rekomenduojama suvartoti per 1–2 dienas.

Ar ši mišrainė tinka vaikams? Taip, ji puikiai tinka visai šeimai, tačiau verta rinktis mažiau sūrią rūkytą vištieną.

Puikus pasirinkimas greitai vakarienei

Paprasta mišrainė su rūkyta vištiena ir agurkais – tai patiekalas, kurį lengva paruošti, bet jis visada džiugina tiek skoniu, tiek maistine verte. Ji tinka tiek šeimos vakarienei, tiek draugų susibūrimui, todėl verta šį receptą turėti savo kasdienių pasirinkimų sąraše.