Plovas orkaitėje: be maišymo ir visada pavyksta

Plovas – vienas garsiausių rytietiškos virtuvės patiekalų, kurį daugelis gamina skirtingais būdais. Dažniausiai jis ruošiamas dideliame katile, ant atviros ugnies ar viryklės, tačiau ne mažiau gardus gali būti ir plovas orkaitėje. Šis metodas yra paprastesnis, nereikalauja nuolatinio maišymo ar baimės, kad ryžiai pridegs, o rezultatas – purus, kvapnus ir visuomet pavykstantis patiekalas.

Kuo ypatingas plovas orkaitėje?

Plovo gaminimas orkaitėje turi vieną didelį pranašumą – šiluma pasiskirsto tolygiai, todėl ryžiai iškepa vienodai ir neprisvyla. Be to, nereikia stovėti prie viryklės ir nuolat tikrinti patiekalo – visą darbą atlieka orkaitė. Toks būdas ypač tinka pradedantiesiems, kurie nori pasigaminti gardų plovą be streso. Be to, orkaitėje ruoštas plovas išsiskiria puria tekstūra ir intensyviu prieskonių aromatu.

Ingredientų pasirinkimas

Klasikinis plovas gaminamas iš ryžių, mėsos (dažniausiai avienos ar jautienos), morkų, svogūnų ir prieskonių. Orkaitėje ruošiamam plovui ingredientai išlieka tie patys, tačiau jų paruošimas šiek tiek paprastesnis. Svarbiausia rinktis ilgagrūdžius ryžius, kurie nesulimpa, o mėsa turėtų būti riebesnė – taip patiekalas bus sultingesnis. Prieskoniai – kmynai, česnakas, pipirai, kartais džiovintos slyvos ar avinžirniai – suteikia patiekalui autentiško skonio.

Žingsnis po žingsnio gaminimo procesas

Plovas orkaitėje gaminamas keliais etapais. Pirmiausia mėsa supjaustoma gabaliukais ir apkepinama keptuvėje, kad išsiskirtų sultys ir susiformuotų auksinė plutelė. Tuomet įdedami svogūnai ir morkos, kurie suteikia saldumo bei spalvos. Visa tai dedama į kepimo indą, užberiama nuplautais ryžiais ir užpilama karštu vandeniu arba sultiniu. Ant viršaus galima įdėti kelis česnako skilteles bei prieskonius. Kepama uždengtame inde apie 40–60 minučių, kol ryžiai pilnai išbrinksta, o mėsa tampa minkšta.

Paprastas recepto pavyzdys

Ingredientai: 500 g mėsos (jautienos, vištienos ar avienos), 2 stiklinės ilgagrūdžių ryžių, 2 morkos, 2 svogūnai, 3–4 česnako skiltelės, 1 arbat. š. kmynų, 1 arbat. š. paprikos, druskos ir pipirų pagal skonį, 4 stiklinės karšto vandens arba sultinio, šiek tiek aliejaus kepimui.

Gaminimas: Mėsą apkepkite keptuvėje su aliejumi, sudėkite svogūnus ir morkas, dar kelias minutes pakepkite. Sudėkite į gilų kepimo indą, užberkite ryžius, supilkite sultinį, įdėkite česnaką ir prieskonius. Uždenkite folija arba dangčiu ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 50 minučių. Prieš patiekiant, plovą šiek tiek pamaišykite šakute, kad ryžiai atsiskirtų.

Kokios mėsos pasirinkti?

Tradicinis plovas dažniausiai gaminamas iš avienos, tačiau daugelyje namų pasirenkama jautiena ar net vištiena, nes ji lengviau prieinama. Vištienos plovas orkaitėje yra lengvesnis, greičiau iškepa ir patinka vaikams. Tuo tarpu aviena suteikia sodresnį skonį ir aromatą, kuris primena autentišką rytietišką virtuvę.

Plovo orkaitėje privalumai

Šis gaminimo būdas turi kelis akivaizdžius privalumus. Pirma – nereikia nuolat stovėti prie puodo ir maišyti, todėl turite daugiau laiko kitiems darbams. Antra – patiekalas visada pavyksta, nes orkaitės temperatūra yra pastovi. Trečia – plovas orkaitėje puikiai tinka gaminant didesnį kiekį, pavyzdžiui, šventėms ar šeimos vakarienei.

Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

Ar plovui orkaitėje tinka rudieji ryžiai?

Taip, tačiau reikėtų pratęsti kepimo laiką, nes rudieji ryžiai verda ilgiau. Jie suteikia patiekalui daugiau maistinių skaidulų ir kitokį skonio atspalvį.

Ką daryti, jei norisi vegetariško varianto?

Galima naudoti avinžirnius, džiovintas slyvas ar daržoves vietoje mėsos. Toks plovas orkaitėje bus lengvesnis, bet išliks sotus ir skanus.

Ar reikia iš anksto apvirti ryžius?

Ne, ryžių virti nereikia – užtenka gerai nuplauti, kol vanduo taps skaidrus. Orkaitėje jie išbrinks ir iškeps tolygiai.

Ar galima plovą orkaitėje šildyti kitą dieną?

Taip, plovas puikiai išsilaiko šaldytuve 2–3 dienas. Pašildytas orkaitėje ar keptuvėje jis išlaiko purumą ir aromatą.

Plovas kaip šeimos vaišių centras

Plovas orkaitėje dažnai tampa ne tik skaniu patiekalu, bet ir šventės dalimi. Jis puikiai atrodo patiektas dideliame inde, iš kurio kiekvienas svečias gali įsidėti sau porciją. Tokia vakarienė sukuria bendrumo jausmą ir suteikia jaukumo. Būtent dėl šios priežasties plovas vis dažniau atrandamas ne tik kasdienybėje, bet ir ypatingomis progomis, kur svarbiausia – draugų bei šeimos bendrystė prie vieno stalo.